Οσφυαλγία χαρακτηρίζεται κάθε πόνος στη μέση, ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Ο πόνος μπορεί να επεκταθεί κάποιες φορές μέχρι το γλουτό. Σε περίπτωση που φτάνει μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού τότε μιλάμε για οσφυοισχιαλγία.

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι τα εξής:

  • Τραυματισμός της μέσης: Από λάθος τρόπο ανύψωσης αντικειμένου ή κατά της διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας ειδικά αν δεν έχει προηγηθεί προθέρμανση.
  • Αρθρίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή που προσβάλει τις αρθρώσεις του σώματος. Όταν προσβληθούν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στη μέση.
  • Παχυσαρκία: Όταν υπάρχουν πολύ περισσότερα κιλά από το φυσιολογικό τότε η μέση δέχεται περισσότερες φορτίσεις από αυτές που είναι κατασκευασμένη να δέχεται. Όταν τα κιλά λιγοστέψουν τότε η μέση δεν επιβαρύνεται και ο πόνος υποχωρεί.
  • Παρατεταμένη καθιστική θέση: Συνήθως συμβαίνει σε οδηγούς λεωφορείων ή ταξί, σε ανθρώπους που κάθονται πολλές ώρες της ημέρας σε γραφείο και υπολογιστή κτλ.

Οι έχοντες οσφυαλγία πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων απ’ τον φυσικοθεραπευτή ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί. Επιβάλλεται να έχουν δυνατούς μύες γύρω από  τη μέση (κοιλιακούς – ραχιαίους), να μάθουν εργονομία (σωστή στάση/κίνηση του σώματος στον εργασιακό χώρο και κατάλληλες συνθήκες), να χάσουν παραπανίσια κιλά, να ελαττώσουν το κάπνισμα (επηρεάζει την αίσθηση του πόνου στη μέση), να κάνουν διαλλείματα 5 λεπτά από τη δουλειά τους για ξεμούδιασμα και να μην κάθονται αρκετές ώρες.