Οστεοαρθρίτιδα- Σπονδυλαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων. Προσβάλλει κυρίως τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας προκαλώντας προβλήματα πόνου, μείωση της ποιότητας ζωής και αναπηρία.

Οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως η φθορά των ανατομικών στοιχείων που αποτελούν μια άρθρωση (αρθρικός θύλακας, οστά, χόνδρος). Τα αίτια της νόσου είναι η μεγάλη ηλικία – φυσιολογική φθορά, η παχυσαρκία , η υπερχρήση και η καταπόνηση μιας αρθρωσης, τραυματισμοί των αρθρώσεων και ειδικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα κτλ.

Οστεοαρθρίτιδα μπορούμε να πάθουμε σε όλες μας τις αρθρώσεις ακόμα και στις σπονδυλικές, την λεγόμενη σπονδυλαρθρίτιδα. Σ’ αυτήν την περίπτωση αναλόγως με την περιοχή που πάσχει έχουμε τα αντίστοιχα συμπτώματα π.χ. οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχεναλγία, πονοκέφαλος – ζαλάδες.

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ο φυσικοθεραπευτής δίνει στον ασθενή τις κατάλληλες οδηγίες και ειδικό ασκησιολόγιο έτσι ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν τα συμπτώματα και να γίνει περισσότερο λειτουργικός και δραστήριος.