δισκοπάθεια-δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι συχνή πάθηση. Συμβαίνει όταν ο πηκτοειδής
πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου διολισθαίνει με πρόπτωση μέχρι την περιφέρεια του ινώδους δακτυλίου ερεθίζοντας ή πιέζοντας έτσι τα νεύρα. Προκαλεί πόνο που αντανακλάται στο ένα κάτω μέλος έως το πόδι. Η δισκοπάθεια ξεκινά όταν οι ινώδεις δακτύλιοι τραυματίζονται και σπάνε. Αυτό συμβαίνει με άρση μεγάλου βάρους έτσι ώστε οι δίσκοι πιέζονται πέρα απ’ τα όριά τους.

Αρχικά, στα πρώτα στάδια υπάρχει η δισκοπάθεια, στη συνέχεια εξελίσσεται σε δισκοκήλη και έτσι επέρχεται η ισχιαλγία. Είναι μια πάθηση κατά την οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τον ασθενή σε πολλές φάσεις της καθημερινότητας όπως ο τρόπος που θα σηκώσει βάρος, ο τρόπος που θα καθίσει στην καρέκλα, που θα ξαπλώσει κτλ.

Η φυσικοθεραπεία βοηθάει αρκετά στην ποιότητα της ζωής αυτών των ασθενών διότι δίνονται απ’ τον φυσικοθεραπευτή οι κατάλληλες συμβουλές – ασκήσεις έτσι ώστε ο ασθενής να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και τι να αποφεύγει προκειμένου να προστατευτεί από τους κινδύνους της δισκοκήλης.

Τα αντιφλεγμονώδη βοηθούν τις πρώτες 2-3 μέρες όταν δηλαδή δημιουργείται η φλεγμονή στον οργανισμό. Στη συνέχεια σειρά έχει η φυσικοθεραπεία.