Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μία ομάδα ενοχλήσεων γύρω  από τον αυχένα, που περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, ζάλη και αντανακλώμενο πόνο στα χέρια.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 25 – 30 έτη. Η αιτιολογία ποικίλει. Η συχνότερη αιτία είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (αυχενική δισκοκήλη). Σ’ αυτήν την περίπτωση το τμήμα του δίσκου που προβάλει (λόγω τραυματισμού π.χ. σε πισίνα, αυτοκινητιστικό ατύχημα, κακή στάση του σώματος) πιέζει ένα νεύρο και η πίεση αυτή προκαλεί αρχικά μούδιασμα, στη συνέχεια πόνο και σε πιο προχωρημένο στάδια αδυναμία – παράλυση του χεριού. Υπάρχουν και πιο απλές αιτίες όπως η κόπωση των μυών της περιοχής του αυχένα λόγω παρατεταμένης εργασίας, η κληρονομικότητα (κακή κατασκευή), η χρόνια καταπόνηση, η ηλικία και η παχυσαρκία.

Η θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου περιλαμβάνει ξεκούραση, ειδικά φάρμακα, τοποθέτηση κολάρου, φυσικοθεραπεία και ειδικές ασκήσεις. Σε δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ λόγω πόνου και η ποιότητα της ζωής του έχει περιοριστεί δραματικά, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.