Η φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία είναι η επιστήμη που αντιμετωπίζει με φυσικές μεθόδους παθήσεις που έχουν ως βάση κυρίως το μυοσκελετικό σύστημα.

Η φυσικοθεραπεία ασκείται από ειδικευμένο-πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή ο οποίος παίρνει το ιστορικό και εξετάζει τον ασθενή, αξιολογεί τη βλάβη και επιλέγει τις μεθόδους που θα ακολουθήσει για να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο φυσικοθεραπευτής θέτει ως στόχο την ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο, την ενδυνάμωση των αδύναμων μυϊκών ομάδων, την αποκατάσταση της σωστής λειτουργικότητας του σώματος και τέλος την επαναφορά του ασθενούς στην ενεργή καθημερινότητα.

Η φυσικοθεραπεία λειτουργεί συχνά ως προληπτική θεραπεία προκειμένου ο ασθενής να διατηρήσει την ομαλή συμπεριφορά του οργανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο φυσικοθεραπευτής προτείνει ειδικό ασκησιολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το ακολουθήσει και στο σπίτι, μετά το πέρας των θεραπειών στο φυσικοθεραπευτήριο.

Συνηθισμένες πρακτικές της φυσικοθεραπείας είναι η κινησιοθεραπεία και οι χειρομαλάξεις, που συχνά συνδυάζονται με χρήση φυσικοθεραπευτικών μηχανημάτων όπως είναι οι διαθερμίες, οι ηλεκτρομαλάξεις, οι υπέρηχοι και τα Laser.